Vakum Evoparotörler
VAKUM EVAPORATÖRLER ÇEŞİTLİ TİP VE ÖZELLİKLERDE YAPILMAKTADIR BU GÜN SANAYİDE ÖZELLİKLE GIDA SANYİİNDE SÜT SANAYİSİNDE KULLANILAN BAŞLICA VAKUM EVAPORATÖRLER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
1 ) Evaporatör Düşen film evoparatörü:
Süt endüstrisinde kuru madde oranın yükseltilmesi dışında tüm gıda sanayiinde sıkılan üzüm, domates, biber gibi meyve ve sebze sularının konsantre edilmesi amacıyla kullanılır. Gıda suyu düşük sıcaklıklarda işleme tabi tutulduğu için, bu işlem sonucunda kararma olmamakta, gıda suyunun orijinal renginde ürün elde edilmektedir.. Düşen film tipindedir. Akışkan maddelerin negatif basınç altında, düşük sıcaklıklarda, kısa zamanda buharlaştırılarak koyulaştırılması prensibine dayanan, kesintisiz çalışan sistemlerdir.
Fabrikaların ürün çeşidi, imalat şekli ve kapasitelerine bağlı olarak; Tek, iki, üç veya daha fazla kademelerde tasarlanmaktadır. İşletme değerlerinin uygun olduğu koşullarda TVR teknolojisi sisteme dahil edilmektedir. Opsiyonel olarak plc kontrol ünitesi uygulanabilmektedir.
Yaygın kullanım alanlarından bazıları:
• Süt konsantresi (yoğurt üretimi ve süttozu ön tesisi)
• Peynir altı suyu konsantresi
• Meyve suyu konsantresi
• Pekmez üretimi
• Bazı kimyasal maddelerin konsantresi
• İçme ve kullanma suyu elde edilmesi
2) Yükselen film evaporatörü:
Bu evaporatör tipinde ürün şağıdan girmekte ve yukarıya doğru borulardan beslenmektedir.
3) zorlamalı vakum evaporatörü
Bu sistemle buhar beslemesi evaporatörün altından yapılır. Isı değiştiricinin tüplerin içinden, kaynayan sıvının buhar habbeleri ile yukari doğru taşınır. Bu şekilde film olarak yükselen karışım (buğu + konsantre) santrifüj ayırıcının içine girerek burada ayrılır. Buhar yukarıdan takviye edilirken konsantre alttan toplama borusu ile alınır. Bu şekilde ilk çevrimde genellikle istenilen verime ulaşılamadığı için işleme devam edilir. Bu da buhar sarfiyatını arttırır hem de işlem zamanını uzatır.Gerek sistem içinde kalma zamanının uzun ve kararsız olması, gerekse süt işleme prosesinin sicaklık ve işlem zamanına karşı çok duyarlı olması nedeni ile dolaşımlı tip (batch tipi) evaparatörler süt endüstrisinde kullanılmaya pek uygun değildir.
4) Plakalı evaporatörler
5) Kompak evaporatörler
6) Termal ve mekanik buhar basınçlı evaporatörler TVR & MVR