Pastorizatörler

Fransızca kökenli bir kelimedir ve zararlı mikroorganizmaların eliminasyonu manasına gelir. Bir pastörizatör; Pastörizatör balans tankı, pompalar, plakalı ısı değiştirici, holder, sıcak su devresi kısımlarından oluşuyor. Kullanılan plakalı ısı değiştiricinin 3 bölgesi var, balans tankından çıkan ürün ilk önce pastörizatörden çıkan ürün ile yenilenmea sokuluyor ve çıkan ürün soğurken giren ürün de ısınmış oluyor.

Bu yenilenme sayesinde buhar ısıtması ve buzlu su soğutması katlarında çok daha az enerji yeterli oluyor. Yenilenme ısınan ürün buharla başka bir eşanjörde ısıtılmış olan sıcak su ile pastörizasyon sıcaklığına kadar (örn. 90 derece) ısıtılıyor. Ürün direk olarak buharla ısıtılmaz çünkü buhar çok yüksek ısıda olduğu için özellikle sütün plakalara yapışmasına neden olur, bu yüzden buhar ile suyu buhara göre daha düşük bir sıcaklığa ısıtmak tercih edilir. Pastörizasyon sıcaklığına getirilmiş olan ürün holder adı verilen uzun bir borudan geçirilir. Holder denmesinin sebebi ürünün bu boru içerisinde bir süre sıcaklığı değişmeden durmasıdır (örn 30 saniye). Holderden geçen ürün pastörize olmuş demektir.

Holderin giriş ve çıkışındaki ürün sıcaklıkları çok önemlidir, bu noktalarda sıcaklık düşerse ürünü çıkışa yollamayıp hemen balans tankına geri vermek gerekir, çünkü o ürün pastörize olmamıştır. Holderden çıkan ürün pastörizatöre giren ürün ile yenilenme sokularak bir miktar soğutulur. Yenilenmede soğutulan ürün daha sonra buzlu su ile yaklaşık 4-6 derecelere kadar soğutulur ve depolama tanklarına gönderilir. Depolama tanklarının pastörize ürün koymaya uygun olması ve ürün gönderilen hattında mutlaka sanitize edilmesi gerekir. Yoksa pastörize edilmiş ürüne sonradan depolandığı yerde mikrobiyolojik bulaşma olabilir.

  • 1

Kinemak Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

Tüm hakları saklıdır.